Com tots els anys ens sumem a la Campanya de Mensa Cívica per a fomentar l’aliment més saludable i sostenible del planeta: els llegums. Durant aquesta setmana hem servit llegums diàriament i fet activitats entorn a elles.


Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) , són un aliment amb una llarga duració, no contenen gluten, milloren la fertilitat del sòl en fixar el *nitrogeno, deixen una petjada hídrica baixa i són baixes en greix i sodi.
Aquest aliment, tan imprescindible en els nostres menjadors, és la llavor que creix a l’interior de les plantes de la família de les lleguminoses. Entre elles es troben els pésols, que hem menjat dos dies aquesta setmana: el dilluns en Crema de pésols i gingebre…
…i el dijous com a guarnició del peix.


Un altre llegum no gaire reconegut com a tal, és el cacauet. Aliment molt valencià, ja que més del 80% del consum del qual es consumia en la península provenia de les nostres terres. Per això aquesta molt arriscat als costums dels valencians i valencianes, encara que en l’actualitat ha desaparegut quasi, el seu cultiu.
Els comensals ho van menjar el dimarts en l’ensalada, on es pot adaptar a: triturats o pràcticament pols per a xiquets més xicotets i sencer per als més majors.
La Campanya se celebra anualment entorn al Dia Mundial dels Llegums que se celebra el 10 de Febrer. El dia mereixia tindre una protagonista clara, la LLENTILLA de IGP Terra de Campos. Al nostre país a pesar que el consum desgraciadament ha baixat bastant, consumim més quantitat de llegums de les quals produïm. Així i tot, el llegum espanyol no és apreciada, a pesar que dóna sostenibilitat a la zona on es cultiva i és d’una qualitat suprema. Pel que entenem que és essencial donar-li importància no solament al que mengem, sinó també a l’origen de l’aliment.


Amb la finalitat de buscar fórmules que facen més divertit tan preuat producte, arriba el Hummus a les nostres cuines. D’origen àrab, encara que van ser els americans els que ho van fer popular com un entrant saludable per la multitud de beneficis que ens pot aportar, és una manera de menjar gárbazos diferent.
Si volem que els xiquets augmenten el seu consum, no és suficient servir-lo en el menjador, s’ha de treballar tambè el vocabulari mediant el joc, amb l’objectiu d’aconseguir familiaritzar-se amb l’aliment, d’aquesta manera podem ensenyar-los el benefici de la ingesta.
Animem des d’ací també a les famílies, a fomentar des de casa l’exemple d’aquest consum, l’educació mai acaba en el col·legi, la presència habitual en les llars de llegums generarà resultats en la salut de les noves generacions.
